Twórcy platformy Trejdoo.com rozpoczynają ekspansję na zagraniczne rynki

środa,

Spółka Igoria Trade S.A., która jest właścicielem platformy internetowej Trejdoo.com oferującej wymianę walut oraz zabezpieczanie transakcji finansowych przy użyciu escrow, coraz ambitniej myśli o rynkach zagranicznych. Właśnie zawarła z Commerzbank w Londynie umowę o współpracy i prowadzenie rachunku bankowego.

Od teraz transakcje prowadzone za pośrednictwem Trejdoo.com z Wielkiej Brytanii są jeszcze tańsze, porównywalne z kosztami ponoszonymi przez użytkowników w Polsce. Koszt zasilenia w funty portfela na Trejdoo.com poprzez wykonanie lokalnego przelewu na Wyspach to jedynie 2 funty. Dokonując wymiany np. funtów na złotówki użytkownik platformy unika spreadu, a wypłata złotówek dokonywana jest z rachunku na Trejdoo.com (który ma umowę z londyńskim bankiem) na wybrany rachunek banku w Polsce bez żadnych dodatkowych opłat. Całkowity koszt przesłania i wymiany pieniędzy do kraju wynosi zatem 2 funty, a cała transakcja wykonywana jest w trybie ekspresowym.

Polacy mieszkający na Wyspach mogą od dzisiaj bezpiecznie przelewać pieniądze do Polski tak tanio, jak nigdy dotąd. Do tej pory radzlili sobie w różny sposób – przewozili gotówkę do kraju albo korzystali z oferty wielu brytyjskich sklepów, które „przy okazji“ dokonują wysyłki pieniędzy poza granice kraju.

– Zauważyliśmy rosnące zainteresowanie tą usługą wśród Polaków mieszkających w Londynie. Wybór i zawarcie umowy właśnie z Commerzbankiem jest podyktowany zapewnieniem bezpieczeństwa środków klientów oraz odpowiedzią na potrzeby coraz większej liczby naszych użytkowników. To także następny krok w rozwoju platformy – zauważa Wojciech Kuliński, prezes zarządu Igoria Trade S.A.

Spółka coraz mocniej akcentuje plany ekspansji na zagraniczne rynki. Zauważalny jest bowiem nie tylko wzrost zainteresowania wymianą walut online, ale i popyt na narzędzie, które skutecznie, sprawnie oraz na korzystnych warunkach zabezpieczać będzie transakcje finansowe w obrocie międzynarodowym. Innymi słowy, coraz więcej polskich przedsiębiorców rozwija biznes działając na zagranicznych rynkach. Z drugiej zaś strony, zagraniczne firmy chętnie inwestują i poszukują partnerów w Polsce.

– Nasi przedsiębiorcy w coraz większym stopniu rozwijają swój biznes działając na odległych rynkach, które do niedawna mogły uchodzić za egzotyczne i mocno ryzykowne. Mam na myśli Brazylię, Chiny, Indie czy choćby Rosję, a więc kraje które szybko się rozwijają, są chłonne i otwarte na międzynarodową współpracę. Escrow znakomicie wpisuje się w potrzeby tych przedsiębiorców, którzy celują w perspektywiczne rynki zagraniczne, albo już tam funkcjonują – mówi Wojciech Kuliński.

Tymczasem właśnie escrow – drugie z narzędzi dostępnych na Trejdoo.com – znakomicie odpowiada te potrzeby, zabezpieczając każdą transakcję, również w obrocie import-eksport. – Do tej pory rynek nie odpowiadał w pełni na potrzeby zabezpieczania transakcji finansowych. Dotyczy to każdego przypadku kupna czy sprzedaży, których zresztą coraz częściej dokonujemy w internecie, ale przede wszystkim dużych transakcji handlowych, również w obrocie międzynarodowym. Narzędzia, z których do tej pory mogli korzystać przedsiębiorcy, były skomplikowane formalnie i logistycznie, czasochłonne i relatywnie drogie. Mam na myśli akredytywę oraz inkaso oferowane przez większość banków oraz zabezpieczenie notarialne – mówi Wojciech Kuliński. Stąd rosnące zainteresowanie escrow w Polsce, jak również na innych rynkach. W Chinach escrow stosowane jest głównie w e-commerce. Najczęściej stosowaną formą płatności w handlu z Chinami jest przelew bankowy (T/T), zazwyczaj wysyłany w dwóch ratach, przed i po produkcji towaru. Jest to zarazem ulubiony sposób rozliczeń chińskich eksporterów. Oczywiście dla importerów obarczony ryzykiem, wiele bowiem zależy od uczciwości sprzedawcy. – Chińczycy nie są zwolennikami skomplikowanych instrumentów finansowych. Niemniej ich zdolność akceptacji dla bardziej złożonych sposobów płatności wzrasta proporcjonalnie do skali zamówienia. Im większa wartość kontraktu, tym większa szansa na jego realizację na warunkach preferowanych przez odbiorcę. W przypadku importu z Chin, zgoda dostawcy na escrow zależeć może także od charakteru działalności dostawcy, wielkości fabryki – mówi Paulina Kiełbus, dyrektor generalna BigChina.pl, platformy adresowanej do polskich przedsiębiorców, zajmujących się importem z Chin.

Z obu oferowanych przez Trejdoo.com narzędzi korzystać można za pomocą jednego konta. Jego uruchomienie jest proste, dzięki intuicyjnemu interfejsowi trwa kilka minut. Główną zaletą platformy jest jej bezpieczeństwo. Podwójna ochrona, poprzez hasło sms oraz konto e-maliowe, wzmacnia poufność konta. Niezależnie od tego, autentyczność rachunku przypisanego do osoby fizycznej badź firmy jest dodatkowo weryfikowana przez operatora (użytkownik musi korzystać z własnego rachunku bankowego, a dane z konta bankowego i Trejdoo.com muszą być tożsame).

Platforma działa w ramach innowacyjnej infrastruktury informatycznej zapewniającej wysoką dostępność platformy (High Availability). W celu zapewnienia maksymalnej ochrony danych, zaimplementowano rozwiązania kryptograficzne, oferujące najwyższe bezpieczeństwo transakcji, zawieranych w ramach platformy (w tym certyfikat EV SSL z gwarancją 250,000.00 USD). Trejdoo.com przestrzega przepisów dotyczących zapobiegania praniu pieniędzy oraz przeciwdziałania finansowaniu terroryzmu (AML/CFT). Poza tym, wszystkie transakcje są monitorowane w trybie 24/7 w celu ochrony interesów klientów i zapewnienia bezpieczeństwa obsługi transakcji. Środki każdego z użytkowników platformy przechowywane są na oddzielnych rachunkach bankowych i nigdy nie są łączone ze środkami operatora Trejdoo.com, spółki Igoria Trade S.A.