Usługi Igoria Trade S.A. na mapie polskiego FinTechu 2023

piątek,

W dniu 15 czerwca 2023, w warszawskiej Elektrowni Powiśle odbyło się kolejne wydarzenie z cyklu Cashless Fintech Evening na którym odbyła się premiera szóstej edycji Mapy polskiego fintechu.

Na mapie znalazły się aż trzy platformy obsługiwane przez Igoria Trade S.A. platformy Trejdoo.com w kategorii kantorów internetowych, IgoriaCard w kategorii płatności oraz Klasomat w kategorii usług przeznaczonych do zarządzania finansami osobistymi.

Płatności

Kategoria „Płatności” w do której klasyfikowana jest usługa IgoriaCard jest wciąż najważniejszą częścią polskiego fintech. Jak donosi portal Cashless.pl „Aż 80 firm, jakie znalazły się na Mapie, zajmuje się różnego rodzaju usługami z zakresu transakcji płatniczych. Stanowią one ponad 20 proc. polskich fintechów.”

Kantory internetowe

Kategoria „kantory internetowe” w do której klasyfikowana jest usługa Trejdoo.com to segment odgrywają znaczącą rolę w sektorze finansowym, oferując zarówno indywidualnym klientom, jak i firmom usługi umożliwiające wymianę walut po korzystnych kursach. Kluczowe cechy tych platform to:

• Dostępność i Wygoda: platform działa online, co zapewnia łatwy dostęp i wygodę użytkowania. Klienci mogą wymieniać waluty z komfortu własnego domu czy biura.
  • Konkurencyjne Kursy: Platformy te często oferują bardziej konkurencyjne kursy wymiany niż tradycyjne banki, co jest możliwe dzięki niższym kosztom operacyjnym i silnej konkurencji na rynku.
  • Szybkość Transakcji: Cyfrowe platformy wymiany walut zazwyczaj umożliwiają szybkie przeprowadzenie transakcji, co jest szczególnie ważne dla biznesu i osób podróżujących.
  • Bezpieczeństwo: Bezpieczeństwo środków i danych jest kluczowym elementem, a większość platform stosuje zaawansowane środki zabezpieczające, aby chronić swoich klientów.
  • Regulacje: Polski rynek wymiany walut jest regulowany przez odpowiednie instytucje finansowe, co zapewnia dodatkową warstwę bezpieczeństwa i wiarygodności dla użytkowników tych usług.
  • Różnorodność Usług: Oprócz samej wymiany walut, wiele platform oferuje dodatkowe usługi, takie jak międzynarodowe przelewy pieniężne, zarządzanie ryzykiem walutowym, czy doradztwo finansowe.

Zarządzanie finansami osobistymi

Kategorią, w której zamieszczona została platforma Klasomat jest „zarządzanie finansami osobistymi”. Usługa zbiórek okołoszkolnych opiera się na usługach finansowych oferowanych przez Igoria Trade S.A. Sama kategoria, zdefiniowana na mapie fintech kategoria jest niezwykle zróżnicowana, zawiera wiele wyspecjalizowanych rozwiązań, których cechą wspólną jest przeznaczenie dla klientów indywidualnych, oraz najczęściej relatywnie niskie wysokości transakcji (z wyjątkiem platform inwestycyjnych).

Autorami opracowania są portal branżowy cashless.pl oraz fundacja Fintech Poland. Całość raportu dostępna jest po adresem: https://www.cashless.pl/13778-mapa-polskiego-fintechu-2023-cashless-fintech-2023

Tagged with: ,